vrijdag 28 september 2018

´De ontmoeting als leerlandschap´ met Wibe Veenbaas


Zwanen staan in de Indiase mythologie met hun 'muziek' die
 door de vleugels wordt gemaakt,
voor het in- en uitademen van de heilige levensadem.

Alleen al bellen met Wibe Veenbaas over deze tweedaagse is een inspirerende en ontroerende belevenis. Wat voel ik me leerling van Wibe, van het leven. En wat heb ik zin in de tweedaagse, die ik in een nieuwsbrief ook wel omschreef als inblazing van levensadem; inspirare. De basis die hij heeft gelegd voor deze dagen zijn door hem als volgt beschreven:
  • De grond vruchtbaar maken voor leren
  • De betekenis van de ontmoeting voor leren
  • Het hart als werkruimte
  • De diepe betekenis van leren in het leven
  • Het veld van leraar en leerling
  • De tekens verstaan
  • Dienaar zijn op de eerste plaats
  • Keer op keer terugkeren
Camus, las ik in het boek 'Consolations' van David Whyte, heeft het over 'to live to the point of tears'. Langzaam maar zeker ervaar ik dagelijks wel zo'n moment dat ik tranen, verdriet, ontroering voel. Een ontwikkeling die te maken heeft met het steeds meer bewust worden. Want het voelen klinkt zo simpel maar was als westers hoofd op pootjes geen vanzelfsprekendheid. In de afgelopen jaren heb ik uitgenodigd door de overlijdens van mijn ouders en zus, hond en katten veel geleerd van Wibe Veenbaas omtrent bewustwording in de tweedaagse ‘Jouw verhaal als bron’ en in de tweedaagse ´Vonken van verlangen´. Zo universeel hoe wezenlijk de invloed van je afkomst doorwerkt in je verdere leven. En hoe fijn dat er dan een leermeester, een gids is die je de weg wijst.

Dû mast goed op dyself passe heeft mijn moeder, mem, vaak tegen mij gezegd. Ik weet het; geen gaaf fries maar het komt wel het dichtst in de buurt van de klank zoals mijn moeder het zei. Maar ja, hoe dóe je dat? Op jezelf passen? Wibe geeft daar handen en voeten aan. Hij noemt zichzelf een ambachtsman. Want het geven van handen en voeten aan je ontwikkeling is een ambacht. Het is indrukwekkend hoe trefzeker hij te werk gaat, vanuit rust, zorgvuldig en heel begaafd in zijn taalgebruik. En onontbeerlijk: met humor en relativering.

In de manier van werken van Wibe zijn plek en ordening vaak richtsnoer en zijn verlies en rouw terugkerende thema’s. Rouw als achterkant van liefde. Geen wonder zonder wond. En de plek van verwondering is de plek van bevruchting. Door rouw wordt de stem van jouw bestemming, het wonder van jouw trilling zichtbaar. De dingen die niet overgaan. Met de vraag: kan je de tekens verstaan, kan je zien wat er oplicht.


Wibe Veenbaas (1949) is een van de grondleggers van Phoenix Opleidingen. Jarenlang gaf hij koers aan de organisatie. In de loop der jaren ontwikkelde Wibe een eigen gedachtegoed; het vormt tot op de dag van vandaag de grondslag voor de vele opleidingen en workshops die Phoenix rijk is. Hij is auteur van vele publicaties zoals 'Vonken van Verlangen', 'De Maskermaker', 'Op verhaal komen' en zijn nieuwste boek 'De tekens verstaan'.

Wibe werkt met metaforen, met kleine opstellingen, opdrachten en met vragen over het thema van de deelnemers zelf vanuit het principe dat we de ander alleen kunnen dienen als we onszelf als instrument gebruiken.


Deze tweedaagse wordt vrijdag 29 en zaterdag 30 maart 2019 gegeven
Locatie: LOFT in Boksum
Programma van 10.00 - 17.00 uur, inloop vanaf 9.30 uur
Kosten: € 375,- (incl lunch en koffie/thee)
Aanmelden: jeltinezijlstra@gmail.com

PS: meer over de zwaan kun je hier vinden 


Geen opmerkingen: