dinsdag 25 november 2014

De zwaan en de overgave

overgave

Maandelijks organiseer ik een workshop met een thema bij Bagels&Beans in Leeuwarden. Marrit Hospes, de gastvrouw van B&B, geeft mij een half uur voor officiële openingstijd toegang zodat we rustig kunnen beginnen. We zitten dan aan een tafel achter in een afgebakende hoek zodat het ook nog steeds relatief rustig is als de zaak geopend is. Ik doe dit al jaren zo en het bevalt prima, ook omdat je heerlijke koffie en thee kunt krijgen en ze lekkere dingen bij de koffie hebben zoals worteltaart, cheesecake of uiteraard een bagel.

In elke workshop is de kennismaking een belangrijk onderdeel, elkaar ontmoeten op een wezenlijke laag. Vervolgens deel ik mijn inzichten, gebaseerd op denkers, schrijvers etc over het thema en daarna ontstaat een gesprek, op gang geholpen door een format die ik per keer ontwikkel. En ik kies elke keer een bepaalde manier om te evalueren en af te ronden. 
De praktijk is dat mensen het heel fijn vinden om even stil te staan, het hart te openen en datgene te delen wat zich op zo'n moment voordoet. 

Vrijdagochtend 28 november, 9 - 11.30 u,  is het thema 'Overgave'.
Geïnspireerd door mensen als René Gude, Jan Bommerez, Johannes Schmidt en Erik van Zuydam (zie ook mijn blogs over hen) ga ik steeds meer denken en leven met termen als:
'ego': Ego als bevroren emoties die je kunt ontdooien en zo weer toevoegen aan je werkelijke zelf, je ziel
'universum': Wat wil zich via jou manifesteren in plaats van wat manifesteer jij
'opruimen': Je hebt oud zeer op te ruimen om open te kunnen staan voor het universum
'acceptatie': Nemen wat zich voordoet zonder oordeel
'denken': Emoties is niks mis mee zolang je ze kan laten passeren en je er niet met je denken op losgaat
'loslaten': Je lichaam geeft je informatie over datgene wat van jou is en wat je los kan laten
'vertrouwen': Akkoord kunnen gaan met datgene wat jou overkomt 
'lijden': Zoeken naar de weg om lijden te kunnen verdragen en te zien zonder te verdwijnen
'dankbaarheid': Kijken naar, focussen op datgene wat het leven mooier maakt
'overgave': Ten volle begrijpen dat het leven veel groter is dan jij en dat het zich niet laat controleren
'ademhalen': Een rustpunt waar en wanneer je maar wilt, bewust een aantal keren ademhalen

Hele korte beschrijvingen terwijl hier natuurlijk boeken vol over zijn geschreven en dagen vol over gesproken kan worden. 
Wil je meedoen vrijdag dan ben je van harte welkom. Ik vind het wel fijn dat je je van tevoren even meldt.
Ik reken hier geen kosten voor, in het Boeddhisme hebben ze het over Dana: vrijgevigheid: ik deel mijn kennis en tijd op basis van vrijgevigheid. Zie hieronder een toelichting op deze term. 
Je betaalt natuurlijk wel je eigen koffie/thee e.d. 
Van harte welkom!
Aanmelden kan via jeltinezijlstra@gmail.com

De zwaan is een krachtig dier dat staat voor gratie, zuiverheid, transformatie, kracht, liefde en trouw. In de zwaan komen de twee elementen water en lucht komen samen. In beide elementen, die respectievelijk kunnen staan voor voelen en denken, kan de zwaan elegant bewegen. De witte kleur van de zwaan symboliseert zuiverheid. Bij de Kelten was de zwaan een heilig dier. In hun sprookjes zijn zwanen boodschappers van de goden. In de Indiase mythologie van het hindoeïsme staan de zwanen met hun ‘muziek’ die door de vleugels wordt gemaakt voor het inademen en uitademen van de heilige levensadem. Bij de indianen brengt zwaan tijden van transformatie, veranderde staten van bewustzijn en ontwikkeling van intuïtieve vermogens. Met dank aan de website van Arend Landman

Tekst geleend van bodhitv ivm toelichting vrijgevigheid:

De zes paramita’s of perfecties, zijn deugden of acties waarmee een beoefenaar van het boeddhisme verlichting kan bereiken. De paramita’s bestaan uit: vrijgevigheid, discipline, geduld, toewijding, concentratie (meditatie) en inzicht (wijsheid). Binnen het Mahayana boeddhisme worden ze gezien als acties die je helpen bij het ontwikkelen van compassie. Een goeie reden dus om de paramita’s eens goed onder de loep te nemen, te beginnen bij: vrijgevigheid.
Volledig aanwezig zijn
In het boeddhisme zijn er drie vormen van vrijgevigheid. Het geven van materiële zaken, het geven van bescherming en het geven van dharma. In sommige tradities wordt de laatste ook wel onbevreesdheid genoemd. Volgens zen leraar Thich Nhat Hang gaat het bij de tweede vorm over tijd en energie: “De tijd om er voor anderen te zijn. Het geven van tijd aan een stervende of iemand anders die lijdt. Vijf minuten volledig aanwezig zijn kan veel impact hebben. Tijd is niet er alleen om geld te verdienen, maar vormt ook de basis van het geschenk van dharma en onbevreesdheid.” Zen priester John Tarrant Roshi zei ooit: “Attention is the most basic form of love. Through it we bless and are blessed.”
Onbevreesdheid
De derde vorm, het geven van dharma wordt gezien als de hoogste vorm van vrijgevigheid, omdat dit geschenk oneindig is. Wanneer je iemand iets concreets geeft, dan is op dat moment jouw vrijgevigheid voltooid. Als iemand bang is in het donker geef je hem een zaklamp en ben je klaar, je hebt gegeven. Bij het geven van dharma gaat het meer over iets duurzaams, een manier van zijn. De manier waarop je de boeddhistische leer belichaamt. Daarom wordt deze vorm van vrijgevigheid ook wel onbevreesdheid genoemd. Niet omdat je niet meer bang bent, maar omdat je gewaar kan zijn van je angsten en alsnog met twee benen op de grond kunt blijven staan.
Loslaten
Pema Chodron zegt dat de grond van vrijgevigheid loslaten is. Je angsten, het gevoel dat je niet genoeg bent, of je slechte humeur. Alles laten gaan. Ontspannen in het moment. Vrijgevig zijn is tegen al je angsten en twijfels in toch open durven zijn. Aan de rand van je comfortzone gaan staan en dan net een stapje verder zetten, ook al voelt dat vreselijk ongemakkelijk. “Elke keer als je volledig aanwezig kunt zijn mét het gevoel van angst of onzekerheid, laat je een klein stukje van je gewoontepatroon los. En samen met dat patroon de neiging om altijd zekerheid te hebben. Je hoeft niet altijd op je gemak gesteld te worden.” Zo stelt Chodron.







Geen opmerkingen: