zondag 25 augustus 2024

Trauma en het zenuwstelsel

Wat Johannes Schmidt ons tijdens de traumatraining (2006 – 2007) al meegaf was het verband tussen trauma en het autonome zenuwstelsel. Maar dit kon ik destijds niet in de volle omvang vatten. Ondertussen is hier al weer veel meer over bekend: de Polyvagaaltheorie van Stephen Porges. En gelukkig is Jan Bommerez weer actief met het vertolken van deze theorie. Onderstaande is geïnspireerd op twee podcasts van Jan met Thijs Lindhout en met Sanae Orchi van Wijsdom.

Eerstens brengt Jan een verschil aan tussen shocktrauma en ontwikkelingstrauma waarvan de laatste nog steeds onderbelicht is. Shocktrauma kent waarschijnlijk iedereen: er is een heftige impact in korte tijd met als gevolg angst. Ontwikkelingstrauma ontstaat ten gevolge van kleinere heftige gebeurtenissen die langere tijd aanhouden met als gevolg angstigheid. En zoals Peter Levine zegt is niet de impact zelf de oorzaak van trauma maar het effect op het zenuwstelsel. 

Okay, dat zenuwstelsel dus. Hier een beetje krakkemikkige uitleg mijnerzijds maar mogelijk aanleiding voor jou om de podcasts van Jan te luisteren of je verder te verdiepen in de polyvagaaltheorie.

Twee dingen vooraf
Je zenuwstelsel is nog niet af is als je wordt geboren. 90% van de groei van de hersenen vindt plaats in je eerste vijf levensjaren. Dit gebeurt in coregulering, meestal met de moeder. Als de moeder veiligheid kent in haar zenuwstelsel en dat ook biedt dan leert het kind veiligheid herkennen. En als je dit als kind dus niet krijgt dan word je zenuwstelsel ingesteld op gevaar.

Waar Porges en de wereld van trauma zich op richt is het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstel is opgesplitst in twee delen: het sympathische deel en het parasympathische deel. Het sympathische deel zorgt in de gezonde situatie voor een staat van activiteit bij de gewone, normale dagelijkse dingen. Maar in geval van heftige triggers slaat dat sympathische deel door naar de bekende vecht of vlucht reactie. Het parasympathische deel zorgt in de gezonde situatie voor rust en ontspanning maar ten gevolge van die zelfde heftige triggers kan je via dit deel terechtkomen in de bekende freeze reactie. 


Een belangrijke term in de theorie is de nervus vagus, deze maakt deel uit van het parasympathische zenuwstelsel. Porges splits de nervus vagus op in dorsale vagus en ventrale vagus. Dorsale vagus loopt via de achterkant langs hersenstam en gaat naar hart, longen en spijsverteringsorganen. De ventrale vagus loopt langs de voorkant van de hersenstam en maakt verbinding tussen hart, oren en ogen en voorste hersenen.

De dorsale vagus stuurt dus de belangrijke organen aan maar zorgt dus in geval van triggers ook voor het stilleggen van die organen. De ventrale vagus zorgt ervoor dat je niet voortdurend in een stressstaat bent en regelt een ontspannen staat waarin je kunt waarnemen en redeneren; het sociale betrokkenheidssysteem. De ventrale staat stelt je primaire reactie uit omdat je een goede verbinding hebt met je voorste hersenen (overzicht) waardoor je in verbinding kunt blijven in de relatie. 

Porges stelt dat er drie staten zijn: de dorsale (freeze), de sympathische (fight/flight) en de ventrale (sociaal betrokken). Het is ook in deze volgorde dat de effecten zich voordoen, heen en weer. Dit noemt hij de hiërarchie. 



Wat nogal technisch is maar toch nuttige informatie is dat de dorsale vagus geen myeline heeft, wat een soort van smeermiddel is en zorgt voor een snelle verbinding terwijl de ventrale vagus dit wel heeft daarom wordt dit ook wel de slimme vagus genoemd. En hier komt dus een deel van het probleem: als die ventrale vagus niet goed ontwikkeld is in je vroege jaren dan heb je kans dat de dorsale staat minder snel wordt gecorrigeerd door de ventrale staat. 

Heling en herstel van het zelfregulerende vermogen van dit ventrale stelsel is zeker mogelijk maar krijg je niet door het inzicht, hoewel dat zeker helpend is, maar door ervaring en bewust oefenen. Zenuwstelsel begrijpt energie. Jan zegt hierover dat je je zenuwstelsel kunt transformeren door training en herhaling waardoor neurologisch iets verandert. Hij vertelt over een zenmeester die zei: Je moet niet streven naar verlichting maar van al je opinies afkomen. Jezelf dus de gedachte aanleren: “Okay daar komt een oordeel en nu ga ik even blijven waarnemen” dat is training van je manier van communiceren én van je zenuwstelsel. Op deze manier leer je je oordeel uit te stellen, je oordeelt sowieso maar je kunt het uitstellen. Je leert om de reactietijd tussen stimulus en respons te vergroten (Stephen Covey/Victor Frankl)


Mocht je nu meer willen leren en oefenen met gerichte informatie en trainingsmateriaal dan heeft Jan Bommerez een prachtige online-training die je hier kunt vinden. Let wel even op dat je onder de genoemde podcasts bovenin er een kortingscode te vinden is. 

Geen opmerkingen: