dinsdag 10 juli 2007

Matthias Varga von Kibéd

Alleen al om de naam zou je een weblog maken over Matthias Varga von Kibéd. Zaterdagavond heb ik een lezing meegemaakt van deze man in het NTI in Limmen. Ieder jaar komt hij 3 weken in Nederland en geeft trainingen 'Systemische Structuur Opstellingen' in het NTI. Hongaars en van oorsprong een wetenschapper (wiskunde; filosofie; logica; wetenschapstheorie en 'taal') en, uitgedaagd door zijn vrouw Insa Sparrer, aan de slag gegaan met de verbinding tussen wetenschap en systemisch werk. Samen zijn ze vooraanstaande vernieuwers binnen het systemisch werk. Ze hebben o.a. samen het boek 'Ganz im gegenteil' geschreven.

Wat fenomenaal is aan deze man is zijn onvoorstelbare hoeveelheid parate kennis die hij op een vanzelfsprekende en eenvoudiglijkende manier verbindt met de praktische, dagelijkse werkelijkheid. Er zijn soms mensen die kennis zo 'eigen' hebben gemaakt dat deze kennis overdragen een kunst is, waar ze zichzelf niet van bewust zijn. Het was dan ook een genot hem mee te mogen maken en via hem toegang te krijgen tot inzichten; die ik nevernooitniet had gekregen als ik het uit de boeken had moeten halen.

Zo zijn hij en zijn vrouw bezig met het ontwikkelen van Transverbal language. Een taal die veel meer is dan woorden. En in zijn ogen is systemisch werk een voorbeeld van Transverbal language. Zijn streven is het verder ontwikkelen van geweldloze communicatie waarbij oordeelvrij blijven van cruciaal belang is. "Transverbal language is a pathway to the rediscovery of the perceptive, thus bodily, quality of language"

Voor wie geïnteresseerd is: 22 juli vertelt hij een hele dag over zijn manier van denken waarbij zijn bron, de filosoof Wittgenstein, centraal staat. Go and see him!

Geen opmerkingen: