woensdag 3 februari 2010

Veiligheid en je lijf

Heftige overweldigende gebeurtenissen in je leven, in de baarmoeder, tijdens de geboorte, als baby, enzovoorts, geven een inslag in je autonome zenuwstelsel. Hoe kleiner en onmachtiger je bent, hoe eerder een gebeurtenis als overweldigend ervaren zal worden. Je zou het een traumatische ervaring kunnen noemen. Het lastige in dit gegeven zit hem in het woordje 'autonoom', op het autonome deel van je zenuwstelsel heb je dus geen invloed middels je ratio, je kunt het niet sturen of 'even' oplossen.

Heb je nu veel of enkele,heftige van dit soort onweersinslagen in je zenuwstelsel opgelopen in je leven dan heeft dat invloed op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Lichaamstaal geeft vaak al veel informatie over je innerlijke staat van zijn.

Als je je hier niet van bewust bent (en daardoor de mogelijkheid ziet om hier iets mee te doen) dan kán op enig moment de emmer overstromen, wat concreet allerlei verschillende soorten klachten op kan leveren van puur fysiek tot psychiatrisch.
Je lichaam verandert zo langzaam maar zeker van de veilige plek die het zou moeten zijn naar een onbetrouwbare, onveilige plek.

Geen opmerkingen: