donderdag 19 november 2009

Compassie

'je eigen lijden is de weg naar compassie met een ander' één van de uitspraken van Robert Thurman (jawel, de vader van Uma!).

Bregje Paulussen organiseerde vorige week in Seats2meet in Utrecht een event 'Charter for Compassion'. Jammer genoeg kon ik er niet bij zijn want mijn zus was jarig. Het werd een interactieve middag waarbij de deelnemer zijn uitgenodigd compassie te ervaren, mee te denken, voelen en creeren, kortom: om compassie te ademen!

Directe aanleiding voor dit event vormt de wereldwijde ondertekening van het Charter for Compassion op 12 november, door religieuze leiders als de Dalai Lama en Desmond Tutu. Deze charter is een initiatief van een gerenommeerde Engelse wetenschapper, Karen Armstrong, een vurig pleitbezorger van dialoog en ontmoeting. In 2008 ontving zijn een TED prijs om dit initiatief uit te werken. Hieraan is een jaar lang door duizenden mensen van over de hele wereld gewerkt.

Het manifest is gebaseerd op "the golden rule" die in alle geloven en levensovertuigingen centraal staat: wees empathisch en plaats jezelf in andermans schoenen. Behandel anderen zoals je graag zelf behandeld wilt worden, en weiger, in elke omstandigheid, daden te verrichten die anderen schaden.

In de week van 12-19 november worden wereldwijd manifestaties, evenementen en diensten gehouden om het uitbrengen en de ondertekening van de Charter for Compassion te vieren. En Bregje heeft georganiseerd dat er vorige week in seats2meet is meegedaan.

voor meer informatie zie Mindz
en Ted.com bij 'charter for compassion'

Geen opmerkingen: