dinsdag 29 december 2009

veiligheid

Wikipedia: Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermde maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Het begrip veiligheid bestaat zowel rationeel als denkbeeldig. Rationeel kunnen er allerlei berekeningen worden toegepast op een situatie om te bepalen of deze veilig is. Daarnaast is er nog denkbeeldige veiligheid. Iemand kan zich veilig voelen maar het rationeel gezien niet zijn en andersom.

Voor mij is het tegenovergesteld aan wat wikipedia zegt over 'afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie...' Als er emotionele chaos is, en er dus flink wat potentiële oorzaken zijn voor een gevaarlijke situatie, voelt het voor mij namelijk alsof ik veilig ben. Tijdens de kerstdagen werd me dit duidelijk. Het is heel jong geleerd, dit patroon. En het is een belangrijk patroon want als er geen emotionele chaos is, ben ik dus onveilig. Ergo: ik moet zorgen voor die emotionele chaos. Simpel he?!?!

De positieve kant die dit patroon heeft is dat ik ook heel goed ben als er chaos heerst, ik ben dan op mijn best denk ik.

En zo simpel als het is, zo lastig is het natuurlijk ook.
Voor 2010 heb ik een voorzichtig voornemen om op onregelmatige basis over veiligheid te bloggen. Dit is de aftrap.

zondag 27 december 2009

Pelgrimslied van David

Gister heb ik de show 'Na de pauze' van Herman Finkers gezien. Voorafgaand aan de show scrolt de tekst van Psalm 131 'Een pelgrimslied van David' over het beeld; in het Twents wel te verstaan.
Een mooie tekst, die ik graag voor mezelf wil bewaren door hier op mijn blog vast te leggen, in het Nederlands :-).

Heer, niet trots is mijn hart,
niet hoogmoedig mijn blik,
ik zoek niet wat te groot is
voor mij en te hoog gegrepen.

Nee, ik ben stil geworden,
ik heb mijn ziel tot rust gebracht.
Als een kind op de arm van zijn moeder,
als een kind is mijn ziel in mij.

Práchtig! Vrede.

maandag 14 december 2009

relativering van het belang van innovatie

Lucht en leegte, zegt Prediker,
lucht en leegte, alles is leegte.
Welk voordeel heeft de mens van alles wat hij heeft verworven,
al zijn moeizaam gezwoeg onder de zon?
Generaties gaan, generaties komen,
maar de aarde blijft altijd bestaan.
De zon komt, de zon gaat onder,
en altijd snelt ze naar de plaats waar ze weer op zal gaan.
De wind waait naar het zuiden,
dan draait hij naar het noorden.
Hij draait en waait en draait,
en al draaiend waait de wind weer terug.
Alle rivieren stromen naar de zee,
toch raakt de zee niet vol.
De rivieren keren om,
ze gaan weer naar de plaats vanwaar ze komen,
en beginnen weer opnieuw te stromen.
Alles is vermoeiend,
zozeer dat er geen woorden voor te vinden zijn.
De ogen van een mens kijken, en vinden geen rust,
zijn oren horen, en ze blijven horen.
Wat er was, zal er altijd weer zijn,
wat er is gedaan, zal altijd weer worden gedaan.
Er is niets nieuws onder de zon.
Wanneer men van iets zegt: 'Kijk, iets nieuws,"
dan is het altijd iets dat er sinds langvervlogen tijden is geweest.
De vroegere generaties zijn vergeten,
en ook de komende zullen weer worden vergeten.

Mooie spreuk van Lao Tse, die past bij dit moment

zondag 29 november 2009

Quote van Marshall Rosenberg

Marshall Rosenberg (founder van 'geweldloze communicatie')

Kevin Kelly

In 1999 kwam het boek 'Nieuwe regels voor de nieuwe economie' uit van Kevin Kelly. Een boek wat ik met plezier gelezen heb en wat veel indruk op mij maakte. Hij stelt een aantal radicale ondernemingsstrategieën voor en introduceert en gebruikt termen als 'de zwerm', 'overvloed, geen schaarste', 'ga naar gratis', 'voed het web', 'relatietechnologie', etc. Allemaal termen die voor die tijd werkelijk vernieuwend waren. En kijk nu 'es, nu zijn deze woorden bijna allemaal al gemeengoed. Ik heb net een lezing van hem gevolgd op ted.com. Hierin heeft hij het over de 'next 5000 days of the Web'. En stelt o.a. de vraag hoe het kan dat we met ons allen niet stomverbaasd zijn over wat er allemaal mogelijk is geworden op het web, in zo onvoorstelbaar korte tijd. Om vervolgens vooruit te kijken. In zijn samenvatting geeft hij het volgende kijkje in de toekomst: • There is only One machine (the web) • The Web is its Own Self (OS) • All screens look into the One • No bits will live outside the Web • To share is to gain • Let the One read it • The One is us Stel dat hij gelijk krijgt! Zijn gedachten en visie maken opnieuw indruk op me. En het heeft even tijd nodig om dit op me in te laten werken. Volg hier zijn lezing.

vrijdag 27 november 2009

Rabbijn Soetendorp op TedxAmsterdam

Rabbijn Soetendorp spreekt onverwachts de zaal toe op de Tedx-meeting in Amsterdam. Hij doet een gepassioneerde oproep om de goede dingen te doen op de Klimaatconferentie in Kopenhagen.

TEDxAmsterdam: Rabbi Soetendorp on compassion from TEDxAmsterdam on Vimeo.

dinsdag 24 november 2009

Een hele goeie overview van het denken van Martijn Aslander

Martijn Aslander is een belangrijke inspirator voor mij. Hij vertelt over 'waarde toevoegen'; geld en sociaal kapitaal; en de inrichting van de (kennis-)economie. Ik heb Martijn nu al een aantal keer gehoord in de afgelopen jaren en ik vind dit een heel mooi totaalbeeld van zijn denken. Neem er de tijd voor want het is echt een zinvolle tijdsbesteding!

Martijn Aslander @ High Profile New Media Congres 2009 from punkmedia on Vimeo.

maandag 23 november 2009

De Onrendabelen

"Een onrendabele is iemand die meer kost dan dat die opbrengt in zijn/haar leven." Een documentaire die te denken geeft Regisseur Hans Heijnen: ‘De film laat zien dat er mensen in de samenleving zijn die veronachtzaamd worden door een verhard politiek klimaat. Marginalen, zwakkeren en afhankelijken. Ze zijn weggezet om het merendeel van de samenleving onkosten en gedoe te besparen. Uit het oog, uit het hart. Maar als je de mensen in deze film echt gaat zien, dan maken ze warme gevoelens bij je los. Hopelijk wanen we ons dan weer in het tijdperk vóór het neoliberalisme, toen solidariteit en mededogen met de zwakkeren normaal waren. De mensen in deze film zijn niet zielig, maar vooral in de steek gelaten types, die respect afdwingen door hun humor en overlevingskracht.’

Wubbo Ockels over het fenomeen 'tijd'

Afgelopen zomer kwam ik Wubbo Ockels tegen op het Natural Networking Festival waar hij vertelde over de betrekkelijkheid van het fenomeen 'tijd'. Een bijzonder verhaal wat ik niet ineens kon bevatten. Daarom ben ik blij met het interview op het Youtubekanaal van Tedxams. Hij stelt dat we arrogant zijn over tijd, zoals we vroeger arrogant waren over de plaats. Net zoals we vroeger dachten dat alles rond de zon draaide, denken we nu dat alles rond de tijd draait. Maar daar vergissen we ons in. Tijd is een aardse illusie, een verzinsel van onze hersenen die ons belet verder te kijken dan de aarde zelf. Wubbo Ockels weet dat wij op de drempel staan van een nieuw tijdperk. En wat ik het bijzondere aan zijn verhaal vindt is dat hij het benadert vanuit de wetenschappelijke hoek, terwijl je hier natuurlijk ook allerlei ideeën over hebt vanuit de spirituele wereld.

Mindmappen, mooi uitgelegd in twee filmpjes

Jaren geleden heb ik mindmappen geleerd van Marit van der Sleen. Een absolute aanrader! Mocht je weinig tijd hebben en wel willen weten wat het is dan zijn onderstaande filmpjes erg leuk. Deel 1 Let ook op de muziek! Die is niet voor niks. Deel 2 De muziek heeft een effect op je hersenen die positief bijdraagt aan het proces.

donderdag 19 november 2009

Compassie

'je eigen lijden is de weg naar compassie met een ander' één van de uitspraken van Robert Thurman (jawel, de vader van Uma!). Bregje Paulussen organiseerde vorige week in Seats2meet in Utrecht een event 'Charter for Compassion'. Jammer genoeg kon ik er niet bij zijn want mijn zus was jarig. Het werd een interactieve middag waarbij de deelnemers zijn uitgenodigd compassie te ervaren, mee te denken, voelen en creeëren, kortom: om compassie te ademen! Directe aanleiding voor dit event vormt de wereldwijde ondertekening van het Charter for Compassion op 12 november, door religieuze leiders als de Dalai Lama en Desmond Tutu. Deze charter is een initiatief van een gerenommeerde Engelse wetenschapper, Karen Armstrong, een vurig pleitbezorger van dialoog en ontmoeting. In 2008 ontving zijn een TED prijs om dit initiatief uit te werken. Hieraan is een jaar lang door duizenden mensen van over de hele wereld gewerkt. Het manifest is gebaseerd op "the golden rule" die in alle geloven en levensovertuigingen centraal staat: wees empathisch en plaats jezelf in andermans schoenen. Behandel anderen zoals je graag zelf behandeld wilt worden, en weiger, in elke omstandigheid, daden te verrichten die anderen schaden. In de week van 12-19 november worden wereldwijd manifestaties, evenementen en diensten gehouden om het uitbrengen en de ondertekening van de Charter for Compassion te vieren. En Bregje heeft georganiseerd dat er vorige week in seats2meet is meegedaan. voor meer informatie zie Mindz en Ted.com bij 'charter for compassion'

woensdag 18 november 2009

Weergave van de Dag van de Dialoog; met dank aan Ingrid van den Boogaard

Een geweldig initiatief van Olga Plokhooij wat langzaam maar zeker uitvloeit over het hele land. Een kwestie van gewoon 'doen'!

Een Dag in de Week van de Dialoog from Ingrid van den Boogaard on Vimeo.

vrijdag 13 november 2009

quote van C.G. Jung

Hartcoherentie, Global Coherence Initiative

Het Global Coherence Initiative is een op wetenschap gebaseerd initiatief dat miljoenen mensen samenbrengt in hartgerichte zorg en intentie om het wereldbewustzijn te veranderen van instabiliteit en tweedracht naar balans, samenwerking, eenheid en duurzame vrede.

Dit project is opgestart door het HeartMath instituut, een nonprofit organisatie en erkend wereldwijd leider in het onderzoeken van emotionele psychologie, hart-brein interactie en de fysiologie van optimale gezondheid en prestaties

In mijn training Mindfulness kwam het onderzoek naar hartcoherentie ook voorbij, in die zin dat je je eigen hart kon meten; hoe coherent is jouw hart! Bijzonder.
En heel mooi omdat het weer vanuit een hele andere invalshoek hoop biedt op een wereld van verbinding en van wijsheid.

donderdag 12 november 2009

Dankzij @punkmedia kan ik nu al nagenieten van Paul de Blot







Paul de Blot @ MKB Krachtcentrale 

Paul de Blot is mijn held, ik heb al eerder over hem geblogd, en het is echt een cadeau dat ik hem vandaag life kon zien en horen. Na afloop heb ik hem iets gevraagd en ik was tot tranen geroerd door het gesprekje met hem. Ik ben gelukkig. En ik ben nog gelukkiger omdat Henk Jan Winkeldermaat van www.punkmedia.nl en www.eventbranche.blogs.com hem gefilmd heeft en dit ook al zo snel online gezet heeft.
Mijn dag, mijn week, mijn.... kan niet meer stuk!!

dinsdag 10 november 2009

Labyrinth lopen

Vanmiddag heb ik voor het eerst in mijn leven een labyrinth gelopen. De halve middag heb ik met de toekomst onder de arm gelopen. Marlies Zijlstra heeft het labyrinth gelegd bij haar huis, midden in het bos!

Rond enen kwam ik aan en kreeg ik eerst een heerlijke bak koffie en versgebakken brood. Marlies vertelde wat over het ontstaan van een labyrinth en de mogelijkheden die het biedt. Ik kon uit twee manieren kiezen: vooraf focussen op een thema of gewoon het labyrinth ingaan en ervaren. Als beginner is het leuk om te focussen op een thema. Voordat we begonnen liet Marlies me het labyrinth zien omdat ik echt géén idee had. Midden in het bos lag een práchtig bouwsel van mooie grote, groffe stenen. Maar ik kon me niet voorstellen dat ik ervaringen zou hebben bij het lopen.

Bij het focussen kwamen we uit op iets met toekomst, overgang en lol. Voor mezelf heel helder maar ik kies ervoor om niet alle details hier te delen. Vervolgens kreeg ik een dikke trui, regenjas, lekker wollen sjaal en een Ipod met meditatiemuziek, de laarzen aan (het regende namelijk)en naar buiten. En met mijn toekomst onder de arm het labyrinth in. Vanaf dit moment wist mijn lichaam, mijn benen, mijn hoofd wat er stond te gebeuren. Heel bijzonder! (En ondertussen zo herkenbaar van het opstellingenwerk.) Onderweg gebeuren er geen wonderen maar het is een intense ervaring, in contact met de natuur en in contact met jezelf.

Dit is een echte aanrader! Ga naar Marlies en loop een labyrinth
Site Marlies

zaterdag 7 november 2009

Indrukwekkend: Mayra Nevellar Neves, winnares van de kindervredesprijs

het NTI-NLP vierde haar 15-jarig jubileum in Carré

Begin dit jaar werd ik uitgenodigd voor het 15-jarig jubileum van het NTI-NLP in Limmen. Het instituut waar ik vanaf 2004 verschillende trainingen heb gevolgd: 'Vrouw en verlangen' van Marieke Soutberg; 'NLP' met Annemieke Groot en Herman Cornet; 'Systemisch werk' van Bouke de Boer en Marieke Soutberg; 'Partner en verlangen' met Marieke Soutberg en René Kuiper en 'Traumatraining' van Johannes Schmidt. Een waarlijk indrukwekkend pad wat ik daar gevolgd heb. Er is veel met mij gebeurd in de afgelopen jaren en er is ook veel met het instituut gebeurd. NLP bleek booming en de manier waarop het NTI de trainingen geeft, inclusief de locatie en de verzorging is erg succesvol.De ontwikkelingen van mij en van het instituut hadden tot gevolg dat ik verder af kwam te staan van het NTI. Vandaar ook mijn twijfel of ik naar het jubileum zou gaan of niet, mijn eerste gedachte bij het ontvangen van de uitnodiging was dat áls ik zou gaan, dit uit loyaliteit zou zijn. Uiteindelijk had ik besloten niet te gaan, word ik de dag van tevoren gebeld door een vriendin die plotseling een kaart over had. Of ik mee wilde. Tsja, dat is niet voor niks. Pia Douwes presenteerde het jubileum in Carré en trad ook op, haar professinaliteit dwong bewondering bij mij af. Het was deels een mooie middag maar deels ook wel een groot vertoon van persoonlijk succes van Bouke en Dorien. Mijn laatste training bij Johannes heeft me behoorlijk bewust gemaakt van het belang van nederigheid. En dat botst in mijn ogen met het tentoonspreiden van je succes. In ieder geval vind ik het lastig te rijmen. Gaat het om je ego of gaat het om welke waarde je toevoegt aan de wereld om je heen? Mijn voorkeur ligt bij dit laatste. Toch ben ik blij dat ik gegaan ben. En dat heeft met die loyaliteit en dankbaarheid te maken. Alle genoemde trainingen hebben me zoveel geleerd en heeft mijn leven op een wezenlijke en positieve manier beïnvloed. En dat is te danken aan het feit dat Bouke en Dorien gedaan hebben wat ze hebben gedaan. Dus dankjewel Bouke, dankjewel Dorien, dankjewel Marieke, dankjewel NTI voor alles wat jullie me hebben gebracht en wat jullie mijn man hebben gebracht en wat jullie mijn kinderen hebben gebracht. En dankjewel dat ik, júist door vanmiddag erbij te zijn, kon zien, voelen en ontdekken dat ik mijn eigen weg heb gevonden.

dinsdag 30 juni 2009

filmpje met reacties tijdens het Congres Nieuw 2.0

Reacties van een aantal mensen tijdens het Congres Nieuw 2.0
14 mei in de oude stadsgevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden gefilmd door Dani'el van den Berg van Ran4art en afstuderend CMD-er aan de NHL. Op de Vimeo-site van Dani'el, zie link hieronder, ook het verhaal van Martijn Aslander op het congres.


Reacties op Congress Nieuw2.0 from Daniel van den Berg on Vimeo.

maandag 29 juni 2009

filmpje van mezelf

Jasper van Impelen heeft een site gemaakt, www.go-create.nl met allemaal filmpjes van "mooie mensen". Fijn om te zien dat er zoveel mensen bezig zijn met het mooier maken van de wereld. En fijn om geïnspireerd te raken! Ik was een beetje in de war toen hij vroeg of hij van mij ook een filmpje mocht maken. Ziehier het resultaat.

Martijn Aslander bij VK-banen

Martijn Aslander over 'slimmer werken' ofwel 'lifehacking'. "Je rijdt met 150 km/u op de snelweg en plotseling haalt iemand je in met 1500 km/u. Dat zijn wij!" In dit filmpje legt Martijn op een volledige en heldere manier uit wat zijn gedachtegoed is.

Martijn Aslander over lifehacking @ VK Banen from punkmedia on Vimeo.

donderdag 25 juni 2009

Glow van Lynda Gratton

Een filmpje over het gedachtegoed van Lynda Gratton. Ik ben superblij met haar boeken want zij geeft woorden en structuur aan mijn manier van werken.


zaterdag 14 maart 2009

Friendchisers Roos Geerinck en ik over het Congres Nieuw 2.0

Wat maakt dat wij samen het Congres Nieuw 2.0 organiseren? ‘We willen faciliteren bij het creëren van waarde’ We willen met dit congres een platform bieden voor mensen die met anderen vorm willen geven aan de zoektocht naar nieuwe structuren voor onze samenleving. We houden er allebei van te faciliteren en met een groot netwerk zetten we ons vanuit het hart in, voor dit congres. Martijn Aslander splitst waarde in drieën: geld, mensen en kennis. Met dit congres willen we mensen bereiken die ervoor kiezen om waarde te creëren op het gebied van mensen, relaties en op het gebied van kennis en informatie. Ons uitgangspunt is dat geld stroomt naar waarde en niet andersom. Voorbeeld: Wanneer je mij een euro geeft en ik geef er jou vervolgens een, dan hebben we samen nog steeds 1 euro. Geef ik jou een idee en jij geeft mij één, dan hebben we 2 ideeën. Waarschijnlijk worden die ideeën ook nog beter omdat we er samen over na kunnen denken. Maar we zijn zo bang geworden kennis en ideeën te delen, bang dat de ander ermee aan de haal gaat en rijk wordt over onze rug. Wat een beperking leggen we onszelf en anderen zo op. Je bent je kennis en idee niet kwijt, je vergroot alleen de mogelijkheden voor jezelf en je omgeving. Je ziet het in de ontwikkeling van Wikipedia, de online encyclopedie. Iedereen weet wel wat, en wanneer je dat bij elkaar brengt weten we (bijna) alles. Steeds meer bedrijven zien de waarde van deze collectieve intelligentie en werken hiermee. Steeds meer mensen delen hun ideeën en werken samen aan een betere wereld” ‘Het is nu al een succes’ Op onze weg ontmoeten we veel nieuwe mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben: die nieuwe structuren en wegen om te komen tot een mooie toekomst. Hierdoor, door te ervaren hoeveel energie er al wordt gericht op een mooie toekomst, is het congres voor ons nu al een succes. We kunnen elke dag een feestje vieren! ‘Het congres is een moment in een proces, geen begin en geen einde’ De vergelijking met het deltagebied van verschillende stromen en rivieren past hierbij. Allemaal stroompjes die steeds groter worden doordat ze samenvoegen en uiteindelijk komen ze allemaal uit in de zee. Een metafoor voor al die mensen die op eigen wijze een goede toekomst vorm willen geven. Die op dit congres hun krachten kunnen bundelen met gelijkgestemden. Er zijn steeds meer netwerken van zelfstandigen die als een netwerkorganisatie hun diensten aanbieden. Allemaal op basis van meemaken, of co-creëren. Elke zelfstandige zorgt voor haar eigen opdrachten, maar betrekt bij het proces die mensen uit het netwerk die haar dienst kunnen versterken. Richting opdrachtgever een grotere zekerheid maar zeker een grotere creativiteit. Richting netwerk creëert men zo betrokkenheid, gelijkheid en richting. Meemaken gaat zogezegd over het creëren van een win-win scenario. Waardemaximalisatie boven winstmaximalisatie. ‘Collectieve intelligentie en Web 2.0’ Web 2.0 wordt op www.wikipedia.org omschreven als de tweede fase in de ontwikkeling van het Worldwideweb. Het gaat over de verandering van een verzameling websites (web 1.0) naar een volledig platform voor interactieve webapplicaties voor eindgebruikers. Doordat het web 2.0 online applicaties biedt, waar meerdere mensen tegelijkertijd aan kunnen werken, heeft het nieuwe mogelijkheden geschapen voor online samenwerking. Crowdsourcing en Collectieve intelligentie zijn termen die hiermee samenhangen. Een wiki zoals Wikipedia, is een voorbeeld van een dergelijke online applicatie waar een groot aantal mensen samen aan een product werken. Sanne Roemen, bezig met Strategie en concepten voor innovatie van bedrijfsprocessen met behulp van social media, heeft een prachtige blog gemaakt over het fenomeen Web 2.0: Blog Sanne Roemen ‘Ontwikkelen nieuwe terminologie’ Wat we ervaren en beleven is dat er in de ‘nieuwe wereld’ een nieuwe terminologie nodig is. Dat is nog niet zo makkelijk en dat zal nog wel een aantal jaren nodig hebben. Toch is het geweldig om hier deel van uit te maken. ‘Friendchising’ We hebben beide het grootste deel van ons werkzame leven in een organisatie doorgebracht en genieten nu ten volle van onze zelfstandigheid als ondernemer. Om de eigenheid te kunnen waarborgen kiezen we ervoor om samen te werken in een Friendchiseformule waarbij je samenwerkt omdat je graag samen wilt werken, vanuit gedeelde waarden en gedeelde dromen. ‘Het komt wel goed, schatje’ We realiseren ons terdege dat we een verantwoordelijkheid aangaan richting deelnemers, workshopgevers, friendchisers, sprekers etc. Vanuit onze achtergrond hebben we genoeg bagage om dit organisatorisch waar te maken. En als de één even onrustig wordt dan is de ander er net op dat moment van overtuigd dat het helemaal goed komt. ‘Succes is één keer vaker opstaan dan vallen’ Uitgangspunt is dat we niet alleen willen denken en praten over een betere wereld maar dat we ons steentje willen bijdragen, willen doen. Met alle risico’s van dien. Het enige wat ons staat te doen als we struikelen, is dat we opnieuw opstaan. ‘YES, wat een gaaf congres!’ Ons streven is dat het overgrote deel van de deelnemers aan het eind vertrekken met een blij gevoel. Rijker waar het gaat om relaties en rijker waar het gaat om kennis en informatie. ‘Durf je het avontuur met ons aan?!’ Meld je dan aan via de site en voel je meer dan welkom. Roos en Jeltine

donderdag 12 februari 2009

Open Coffee in Leeuwarden

In navolging van een aantal grote steden in het Westen start Leeuwarden nu ook met een Open Coffee. Een Open Coffee is simpel gezegd op een vast tijdstip op een vaste plek mensen ontmoeten bij een bakje koffie. Ondernemers, mensen in loondienst, geïnteresseerden enzovoorts. Mensen die een uurtje kennis willen maken met ander mensen, kennis willen delen en zin hebben in een lekker bakje koffie. Geen programma's, officiële programma's naambadges en voorzitters, gewoon een uurtje 'unconferencen' (unconference: learning, engaging events). De verbindende factor is dat je waarde wilt genereren door kennis te delen; mensen te inspireren en verbindingen te leggen. Dus wil je nieuwe mensen ontmoeten, inspiratie opdoen of een relaxed bakje koffie drinken kom dan langs op de volgende tijdstippen: * vrijdag 27 februari 16.00 in Café Wouters * vrijdag 27 maart 16.00 in Café Wouters * vrijdag 24 april 16.00 uur in Café Wouters * vrijdag 29 mei 16.00 uur in Café Wouters 

maandag 9 februari 2009

Wat een straf is voor de één, blijkt een nieuw begin voor een ander

Ziedaar de site van mijn nieuwe werkplek!! Tadaaaa, heb helemaal vlinders in mijn buik. www.blokhuispoort.nl

vrijdag 23 januari 2009

maffe optische illusie

Vanochtend zag ik de danseres alleen maar linksom draaien en vanavond zie ik haar alleen maar rechtsom draaien en het lukt me niet om dat om te keren. Heel erg maf. See for yourself :-)


 

woensdag 21 januari 2009

Tedtalk Findhorn van Caroline Myss

Caroline Myss is schrijfster van verschillende boeken; het nieuwste boek is 'de Burcht' een geestelijke reis naar ons innerlijke zelf. haar site


Adele met Make you feel my love



zaterdag 17 januari 2009

Inspiratie en schilderen


Sinds de zomer maak ik deel uit van een atelierclub. Een groep vrouwen die schildert op verschillende manieren. Zelf ben ik bezig met Sumi-E; japans penseelschilderen. En dat vind ik heel erg leuk om te doen. Het is een meditatieve manier van schilderen die eigenlijk gelijk opgaat met je ademhaling. Daarnaast is het klaarzetten van je spullen een ritueel op zich en als je het helemaal goed doet (wat ik niet altijd doe ivm tijd) maak je ook je eigen inkt.

Eerst ben ik beziggeweest met het naar buitenbrengen van beelden die ik in mijn hoofd heb. Toen heb ik geprobeerd een Aziatische waterbuffel te schilderen (best moeilijk eigenlijk ;-)) Maar mijn eerstvolgende project is het geven van eigen invulling van het chinese teken voor Veiligheid. Ik ben op dit idee gebracht door Hans Kisling, de samensteller van het boek 'China-Y, chinese characters for everybody', een prachtig boek waar kunstwerken van allerlei verschillende kunstenaars zijn verzameld en waarbij het kunstwerk een associatie is op een bepaald chinees teken. Een práchtig boek. Zie ook www.china-y.com.

Al sinds enige tijd gebruik het chinese teken voor veiligheid als avatar. En door hem kreeg ik de inspiratie om mijn eigen uiting te geven aan dat teken middels Sumi-E. Wordt vervolgd!

woensdag 14 januari 2009

Supervisie





















Vanochtend was ik naar het NTI-nlp in Limmen, voor site zie hiernaast, voor mijn maandelijkse supervisie bij Johannes Schmidt. Johannes is één van de mensen die in Europa vooroploopt met het ontwikkelen van het systemisch werk. Zijn opstellingen zijn onnavolgbaar en elke keer als ik erbij ben wéét ik dat het klopt; voelt het als thuis. Vanmorgen vroeg ik of hij niet helemaal simpel wordt van al die vrouwen (want het zijn grotendeels vrouwen die bij hem komen voor trainingen en gesprekken) met hun verdrietjes en obstakels. En hij nam er even de tijd voor om te antwoorden. En hij zei dat hij er helemaal niet genoeg van krijgt. En dat het hem zo opvalt dat in Nederland de vrouwen zo/te sterk zijn en de mannen zo/te zacht. En het sterk zijn gaat in zijn ogen m.n. over het mannelijke terrein. En niet zozeer sterk zijn in je vrouwelijkheid en je vrouwelijke leiderschap. En ik snapte/voelde heel goed wat hij bedoelde. Dit maakte dat ik in de auto terug dacht: 'ik ga workshops geven over dit onderwerp' met als thema 'Wat is vrouwelijkheid? En hoe ontwikkel ik op basis daarvan mijn vrouwelijk leiderschap?' Zie www.zin-onzin.nl bij 'Workshops'.

zondag 11 januari 2009

Schiermonnikoog 2009: Workshop “Kennismaken met Familie-opstellingen”

Schier is een mooie plek om stil te staan, bijv. bij je familie van herkomst. De feestdagen leveren vaak veel stof op tot nadenken en er is nu een mooie gelegenheid om daar iets mee te doen.

Op 14 februari 2009 geef ik, samen met mijn man, een workshop “Familie-opstellingen”. De feestdagen zijn achter de rug, dagen waarop familieleden elkaar opzoeken en tijd met elkaar doorbrengen. Gezelligheid staat voorop en toch loopt het soms anders. Onderhuidse spanningen, vreemde gevoelens en gedachten die (weer) bovenkomen en oude patronen die zomaar de kop opsteken. Zomaar? Nee , niet zomaar. Families vormen volgens Bert Hellinger systemen waar bepaalde wetmatigheden gelden. Wordt in strijd met die wetmatigheden gehandeld, dan treden er soms dynamieken op die niet versterkend zijn.
Deze workshop maakt zichtbaar wat vaak onzichtbaar blijft.

Familieopstellingen: Wat zijn dat en wat heb je er aan?
Het werken met opstellingen zoals dat in deze workshop gedaan wordt, is ontwikkeld door Bert Hellinger. Hellinger ziet een familie of organisatie als een systeem, met een eigen dynamiek. Een systeem kan zichtbaar en tastbaar gemaakt worden door personen op te stellen in de ruimte. Opstellingen maken verstoorde verhoudingen in het systeem inzichtelijk en tastbaar. Het zichtbaar maken en erkennen van “wat is”, geeft ruimte voor verandering. Vanuit die ruimte kan het systeem zich als vanzelf, van binnen uit, bewegen in de richting van een oplossing. Met behulp van de opstelling wordt die oplossing zichtbaar gemaakt.

Hoe
Bij het maken van de opstelling wordt gewerkt vanuit een vraag of probleem van de cliënt. Het maken van een opstelling heeft als doel een antwoord te vinden op de gestelde vraag. Dit gebeurt door de dynamiek in het systeem zichtbaar en tastbaar te maken, met behulp van plaatsvervangers van familieleden van de cliënt. Deze worden gekozen uit de groep en door de cliënt opgesteld in de ruimte. Er ontstaat tussen de opgestelde representanten een energieveld dat overeen komt met de energie binnen het systeem. Daarmee komt de opstelling tot leven en wordt de dynamiek die in het systeem werkt voelbaar. De plaatsvervangers ervaren emoties en beschikken over informatie die de onderlinge verhoudingen in het systeem duidelijk maken.

Voor wie?
Voor ieder die wil werken aan de oplossing van een probleem dat zich voor doet in zijn of haar leven / werk. Van deelnemers verwachten we dat zij zich actief opstellen.
Door wie?
Jeltine Minzinga Zijlstra (47) & Rudolf Winius (52). Wij zijn getrouwd en hebben drie kinderen. Wij zijn beide opgeleid in NLP en systemischwerk bij het NTI-NLP in Limmen door o.a. Bouke de Boer, Marieke Soutberg en Johannes Schmidt. Rudolf is hoofd communicatie van een grote onderwijsorganisatie en ik ben zelfstandig coach/trainer.

Datum & tijd: 14 februari 2009 van 10.30 – 17.30 uur
Plaats: Appartementencomplex “it Aud Kolonyhus”
Kosten:€ 75 (inclusief koffie/thee en lunch)
Aanmelden: jeltinezijlstra@chello.nl